Na weer een poos ( ik praat hier steeds over maanden/jaren ) was ik de Mitchell Mycro zat en toen ik hem goed kon verkopen dit gedaan.

Ook de manier waarop deze bovenop de Plinius stond, stond me niet aan.

Het plan was om met de opbrengst ervan plus de nodige cash een "betere" draaitafel aan te schaffen.

Bij het zoeken en in de gaten houden van de verschillende verkoopkanalen werd een Clearaudio Champion level 1 met Souther Tangent ( tangentiale brugconstructie ) arm aangeboden voor een mooie prijs.

Na wat heen en weer gemail met de verkoper een goede deal gemaakt en het ding gekocht.

Een mooi ding en behalve de arm gelijkend op de eerder in het bezit zijnde JvG draaitafel 

Het denon DL-103R  element dat er in zat is helemaal niet geschikt voor de superlichte armconstructie van de Tangent maar het klonk eigenlijk helemaal niet verkeerd.

Dat kon nog wat gaan worden met een element dat de juiste compliantie had.

Na door de tijd heen met verschillende elementen geëxperimenteerd te hebben kwam ik toch steeds bij de denon dl103R uit.

Ook de wisseling van de Clearaudio Nano naar de ZEER mooi gebouwde Musical  technology  P-1 phonotrap veranderde mijn voorkeur voor het element niet.

De Musical Technology was in algehele zin gewoon VEEL beter maar de voorkeur voor de DL-103R bleef.

Elementen als de Benz Ace ( blue ) en Sheu MC 0.3V ( een kruising tussen een Glider en Ruby ook uit de Benz stal ) konden me niet bekoren en ik besloot een aluminium ( vanwege magnetisme ) plaatje toe te voegen aan de Denon Dl-103R om e.e.a wat meer massa te geven.

Deze actie hielp meteen en ik was tevreden met hoe de combinatie klonk, zeker toen de Siltech Newyork interconnect vanaf de tangent werd vervangen door een Crystal cable Micro die niet alleen heel goed klinkt vanwege de meer geschikte capaciteit maar ook de flexibiliteit bied die nodig is bij het op en neer kantelen van de tangentiale tangent arm.

 

               De Clearaudio Champion level 1 met Tangent arm.

               Een mooie verschijning met dito klank.

Een zeer precies en fragiel werkje deze tangent (clearaudio)  tangentiale arm.

Een "karretje'' waarin de cartridge gemonteerd zit, rijdt over een exact waterpas gestelde snaar die zeer precies parallel loopt aan het aftastvlak waardoor een fouthoek die gebruikelijk is bij conventionele pivot armen voorkomen word.

Het afstellen van deze arm is een crime maar eenmaal goed waterpas en in lijn gezet m.b.v een goede template een beauty. 

Bij het wisselen van een lp kantelt de arm in zijn geheel omhoog en neemt dan zodoende de bekabeling mee.

 

Het kantelstuk met daaronder de stelmogelijkheden

Op de achtergrond de stereo interlinks aangesloten op de cinchaansluitingen op het kantelstuk die bij het kantelen van de arm gewoon meekantelen.

Het ''karretje'' met de saffier gelagerde wieltjes die over een snaar rijdt

Let op het zeer dunne  4 aderige draadje die de 2 stereokanalen naar de cinchaansluitingen op het kantelstuk leidt.

Deze mag uiteraard geen belemmering vormen voor de beweging van het karretje.

Asluitimpedanties en gain werden geregeld door resistor modules in een D.I.L brug te drukken.

Geen I.C te bekennen in dit prachtige ontwerp..... fenominaal!

de Musical Technologie P-1 phonotrap met de fantastische bouwwijze uit Italië.

 

Echt een highend apparaat met de discreet bestukte dubbel uitgevoerde printplaten voor links en rechts met de ruggen tegenelkaar aan gemonteerd.

De plaatsing van de draaitafel bovenop de andere componenten veranderde met de komst van de Clearaudio natuurlijk niet en hier moest iets op verzonnen worden.

Ik had graag nog een extra level op het R.O.S ( Rack Of  Silence ) gehad maar dat betekent dus ook langere staanders enz.

Ik bedacht me dat het bovendeel van het Solid Tech Radius rack dat toen aangeboden werd voor een schappelijke prijs, bruikbaar zou zijn  om bovenop mijn huidige rack plaats te nemen.

Door in de afdekking ( houten doppen ) van de staanders 4 hollingen te draaien kon het bovendeel van de Radius op het R.O.S rack worden gezet waarop de draaitafel gezet kon worden.

Van het overgebleven Radius materiaal kon weer een iets kleiner rack worden gebouwd.

                                De Mitchell bovenop de Plinius

             Een gedeelte van het Radius rack op het Rack Of Silence

Dit bood ook meteen een mogelijkheid tot het plaatsen van een audiostreamer waarna ik een Cambridge Sonata NP-30 aanschafte die spotgoedkoop werd aangeboden.

De gebruikte d/a converters en analoge stage van dit dingetje waren echt verrassend goed.

Aangesloten met de overgebleven Siltech 4/56 en gevoed door een LAT AC2 mkII maakte dit echt wel muziek.

                                                     de Siltech pure silver 4/56

                              de kleine Cambridge NP-30 Sonata

Een kans die ik niet kon weerstaan was de "voor een spotprijs" aangeboden PS Audio Power Plant Premier (PPP)

Deze op 220 volt draaiende powerplant had als nadeel dat deze voor de Amerikaanse markt was bedoeld en dus de 3 polige  Amerikaanse inlets i.p.v de europse schuko's aan de achterzijde had.

De eigenaar had het apparaat gebruikt met aangepaste powercords zodat deze toch was te gebruiken maar kreeg het heen en weer van de powercords die bij verandering steeds weer aangepast moesten worden.

Ook klaagde de man dat het apparaat verkeerde waardes in het display gaf.

Nadat ik het apparaat zo goed als mogelijk had bestudeert via het internet, het apparaat gekocht met de bedoeling het ding om te bouwen naar de europese schuko's.
Ik had namelijk al gezien dat de gehele achterzijde uitwisselbaar is met de  ps-audio Quintet powerslof.
Het was dus wachten op een advertentie met een Quintet powerslof die ook daadwerkelijk niet veel later verscheen.
Nadat ik met de verkoper een deal had gesloten en de complete achterzijde had overgezet op de PPP had ik dus een Europese powerplant voor een prikkie.

 

 

                                        de verbouwing

 

                                de PS audio Quintet

                                   in de nachtelijke uurtjes 

 

                                          het resultaat

De foute waardes waarover de vorige eigenaar het had waren na het goed lezen van een service manual voor de PPP met een truc te resetten en te ijken via metingen aan het net middels een voltmeter.
Het apparaat deed in mijn installatie wel het een en t ander maar er zat steeds een keerzijde aan.
De ruimtelijkheid en definitie nam met een bepaalde setting wel toe maar dan werd de bas ook weer wat zompig (sloom/dik).
Door 2 zilverfuse zekeringen in het apparaat te plaatsen ging dit al stukken beter maar ECHT goed kreeg ik het niet waarop ik besloot het apparaat te verkopen en van de opbrengst met de nodige cash een goed passief stekkerblok aan te schaffen.
Dit werd na een tijdje zoeken een zeer mooi furutech e-TP609E powerblock die na het plaatsen ervan in de toen huidige installatie "in tegenstellig tot de PPP" direct een positieve indruk achterliet.

Mijn tot dan toe gebruikte aluminium stekkerblok "waar ik een IEC connector en een schakelaar t.b.v het schakelen van aarde in had gebouwd" kon verkocht worden evenals de PS-audio quintet als USA model met verloopstekkers.

 

 

     Het Furutech eTP-609E highend powerblock

        Het aluminium block met IEC en aarde schakelaar

Na dit alles werd het tijd voor serieuze voedingskabels.

Niet dat de Nordost Brahma's niet serieus zouden zijn maar ik had het idee dat er meer te halen viel.

Na het lezen van de zeer lovende reacties op het gebruik van Lessloss en m.n de Signature kabels met de zeer mooie oyaide 079 schuko, kreeg ik het idee dat dit wel eens zou kunnen zijn wat ik nodig achte, namelijk: een enorme ruimtelijkheid,controle en definitie.

Na de aanschaf ( weer met de bekende cash en verkoop van de Brahma's ) 2 van deze kabels aangeschaft en wat ik er van hoopte kwam ook daadwerkelijk uit.

Veel meer controle en veel meer de illusie dat het geluid een diepte en breedte werking heeft, m.a.w: meer ECHTHEID...

Na later nog eens een lessloss Signature gekocht te hebben had ik nu 3 van deze werkelijk fantastische kabels in mijn set die de apparaten vanaf het furutech powerblock voedde die op zijn beurt werd gevoed door een Nordost Valhalla.

Dit alles natuurlijk vanaf een dedicated stroomgroep met Oyaide palladium wandcontactdoos.

 

                  De Lessloss Signature

                    De mooie Oyaide-079

Na weer een hele periode en terwijl de eerder genoemde dedicated "kleine" luisterkamer intussen opgeknapt en 2 keer zo groot gemaakt was, nog wat geëxperimenteerd met een dubbele Rel stadium subwoofer in stereo configuratie.

Dit werkte wonderwel maar een dejavu      KLIK>>  Vincent SA-91     gevoel bekroop mij bij het continue bijstellen van de parameters aan linker en rechterzijde.

Na de het hele spul naar boven gebracht te hebben bleek al snel dat deze move een goede was.

Eindelijk kon ik weer tekeer gaan met noppenschuim en schuiven met spullen tot in het midden van de kamer.

De set werd dan ook zo gepositioneerd dat erachter kruipen niet meer nodig is en de speakers lekker vrij kunnen worden opgesteld.

2 grote kleden op de vloer en een prachtige design relax stoel completeren de setup.

Tijdens een van de experimenten met het uitwisselen van interlinks  bleek de Plinius CD-101 na het opnieuw inschakelen alleen en uitsluitend nog geluid te geven over het linker kanaal.

Na alles gechecked te hebben bleek er iets mis te zijn gegaan met het opnieuw aansluiten van de XLR kabels.

Uit een forum bleek dat dit bij een andere Plinius CD-101 gebruiker ook was gebeurd tijdens het wisselen van kabels waarbij een van de twee Burr Brown PCM1704 converters het had begeven.

In het verhaal was te lezen dat de Plinius erg gevoelig is met het wisselen van kabels als deze in standby staat en dat de XLR aansluitingen bij het in en uithalen van de connector een aardprobleem kan veroorzaken.

Balen dus... de Burr Brown PCM1704 word al tijden niet meer gemaakt en naar een BB-PCM1704 zoeken is als een speld in een hooiberg.

Deze toch gevonden via de zeer behulpzame Guido Tent van Tentlabs, bekent van de low jitter clocks en complete cd-spelers.

Een rib uit mn lijf maar een van de laatste nieuwe  (echte!) BB PCM1704 uit de eigen voorraad van Guido werd geleverd.

Veel van deze chips die via Ebay China worden aangeboden zijn nep of defect.

Een collega die de mogelijkheid heeft om SMD componenten te solderen ( bedankt Ed! ) heeft de Plinius toen weer levensvatbaar gemaakt.

Deze uiteenzetting is snel op papier getikt maar dit heeft maanden geduurd vooraleer de Plinius weer bruikbaar was.

 

 

 

 

 

                De BurrBrown PCM1704 chip

                                        Plinius CD-101 "guts"