Ook hier weer een tijd met volle tevredenheid mee gespeeld te hebben bekroop mij langzaam het idee dat een ( nog ) stevigere eindversterker ( nog ) meer goed zou kunnen doen aan de altijd onverzadigbare Totem Winds.
Na verhalen gelezen te hebben dat versterkers zoals de bryston 28b monos of mcintosch 601 blokken de Winds door hun enorme vermogens nog verder tot leven konden wekken werd mijn interesse gewekt.
Na hier een tijdje over nagedacht te hebben het plan gesmeed om allereerst mijn Bryston 4b sst te verkopen en dan eens te kijken wat de mogelijkheden zouden zijn.
De verkoop leek in eerste instantie redelijk voorspoedig te gaan gezien de interesse die er voor bleek maar daadwerkelijk verkopen was er niet bij.


Bij het speuren naar versterkers die in aanmerking zouden kunnen komen viel mijn oog op een set gereviseerde Mark levinson no: 436 mono's voor een redelijke prijs waarop mijn Bryston ingeruild kon worden.
De revisie van deze zware mono's was nog geen 2 jaar geleden met originele ML onderdelen door een gecertificeerde technicus uitgevoerd en sinds die tijd waren de versterkers nauwelijks gebruikt.
Dat klonk goed en de deal was rond nadat we hadden afgesproken dat de ML's gebracht zouden worden waarbij de Bryston dan gelijk meegenomen zou worden.

                  ML no:426 monoblock

Prachtige zware mono eindversterkers met een gewicht van 45kg p/st en een vermogen van 350 watt aan 8 ohm en een verdubbeling aan 4 ohm.

Hoewel van bouwjaar 2008 maar door de relatief recente revisie een aantrekkelijk aanbod want ook hier geld weer: je moet er geen groot onderhoud aan krijgen want dat loopt flink in de papieren ( zie ML no:29 )

Heb ik weer .....


2 jumungus dozen zo groot als een 2 zits bank werden naar binnen gebracht, de "hierbij vergeleken wat lullig aandoende " bryston werd meegenomen en na de financiele afhandelingen kon ik op mn gemakje de versterkers uit hun omhulsels halen om deze in 2 etappes naar de luisterkamer te sjouwen ( 45kg p/st )

Dit zag er veelbelovend en imposant uit, 2 Mark Levinson no:436 monoblokken aan weerszijde van het leeg ogende rack waarvan het onderste schap nu alleen nog de kleine ps-audio dcph phonotrap draagt. 
Eenmaal aangesloten en vol verwachting bleek direct al dat 1 van de blokken na een aantal minuten in beveiliging sloeg waarbij ik bij de 1e keer zoiets had van, ik doe iets fout zeker,.. maar wat ik ook deed en controleerde, hij bleef steeds in protectionmode slaan.
Na de blokken nog eens omgedraaid te hebben ( van kanaal gewisseld ) en de signaalkabels vanaf de voorversterker omgedraaid te hebben, bleek toch echt steeds weer hetzelfde blok in protectie te slaan.
Je begrijpt dat ik hier niet blij van werd en een telefoontje naar de verkoper ( overigens een bekende winkel met verkoop van nieuw en 2e hands highend apparaten uit het noorden des lands ) heeft niets aan duidelijkheid overgelaten v.w.b de situatie.

Heb ik weer...

De verkoper bood nog aan het defecte apparaat op te halen, te repareren en weer terug te brengen maar ik was het vertrouwen al kwijt.
Er zou dan ( weliswaar onder garantie ) in 1 van de 2 mono's gerommeld worden om deze weer spelend te krijgen en daar had ik geen trek in.
Mijn voorstel was dan ook de deal terug te draaien en zo geschiede het.
De pijn in mn rug van het gesjouw naar de luisterkamer was nog vers toen de versterkers teruggesjouwd moesten worden en wederom plaats moesten nemen in de dozen.

 

 

Niet eens een grap, ik had echt last van mijn rug na het heen en weer gesjouw met deze bullebakken.

Mooie spullen natuurlijk maar het vertrouwen was snel verdwenen na de haperende monoblok.

Ik zal er verder niet over uitweiden maar de verkoper suggereerde  in eerste instantie dat ik het euvel zelf zou hebben veroorzaakt waardoor “ en ik zal me voorzichtig uitdrukken” de verstandhouding er niet beter op werd.


Na een Sorry voor het ongemak van de verkoper ( die me verzekerde de set vooraf uitgebreid te hebben getest ) had ik dus mijn geliefde Bryston weer terug waarna de zoektocht naar een geschikte eindversterker opnieuw kon beginnen..

Het hele zoekgedoe kon dus weer van voorafaan starten ( wat eigenlijk ook wel weer leuk is ) en waarbij ik direct aan de woorden van een vriend moest denken, die ooit zei: voorn*uken is het lekkerste..  daarmee verwijzend naar het spreekwoord:
Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak.


Afin, na een ruime tijd de vaker genoemde verkoopkanalen afgestruind te hebben kwam ik een zeer mooie ( eigenlijk buiten mijn gestelde budget liggende ) pass labs x350.5 tegen van een particuliere verkoper in de buurt.
Een pracht van een versterker uit 2014, in nieuwstaat verkerend en compleet met doos, testrapporten en aankooppapieren.
De verkoper had helaas geen interesse in de bryston 4b sst en de opbrengst had ik meer dan nodig om deze pass labs uberhaupt van de man over te kunnen nemen.
Verder zoeken was het devies en zo geschiede, waarbij op diverse potentiele versterkers een inruil/aankoopvoorstel werd gedaan waaronder bryston 7bsst mono's, 14b sst2, 28bsst mono's en verschillende krell en mark levinson's.
Een deal lag altijd binnen bereik maar werd het dan steeds net niet doordat er geen overeenstemming bereikt kon worden m.b.t de vraagprijs/inruilprijs/leeftijd/staat, wel of geen doos/documenten of gewoon veel te ver rijden.

                         Bryston 7b sst/sst2                                                                                                    Krell fpb 400

                   Bryston 28b  sst                                                                                                         Bryston 14b sst2

Omdat ik ondertussen de pass labs x350.5 steeds nauwlettend in de gaten bleef houden en de man nogmaals had gevraagd om nog eens na te denken over het inruilen van de bryston gecombineerd met een substantieel bedrag, uiteindelijk een goede deal kunnen maken.
Na een afspraak om de spullen wederzijds te kunnen aanschouwen, de deal rondgemaakt en na het gebruikelijke praatje audio en de financiën de enorme doos in de auto gezet.
Bij thuiskomst een vriend gebeld ( dank Peet.. ) om deze met zn 2en naar binnen te sjouwen en deze 70kg! wegende kolos van een godzilla amp naar de luisterkamer te dirigeren.
Hier moest even van bijgekomen worden en de volgende dag de boel aangesloten ( fase voedingskabel en plaatsing op de grond voor het rack ) om voorzichtig de eerste klanken op te mogen vangen.

Opvallend: ik heb 1 keer eerder een apparaat gehad ( Classe cp45 voorversterker ) die geen voorkeur voor de fase had en zo ook deze Pass labs X350.5

De meetwaardes zijn gewoon gelijk voor beide posities van de netstekker, nl: nul (0)

 

 

Direct en nog voordat de versterker zijn optimale bedrijfstemperatuur bereikt had ( 45 min ) bleek stemmenmateriaal een bijzondere zacht/echtheid te bevatten waarbij het laag ongeveer vergelijkbaar is aan de bryston 4b sst.
Het hoog is zijdezacht zoals een buis kan klinken en er straalde een tastbaarheid vanaf ( vind zo gauw geen betere omschrijving ) , het was meer echt, meer "in de kamer", meer live.. blabla ( you know the drill )
De 40 watt klasse A geschakelde 2x 350 watt aan 8 ohm leverende versterker ( verdubbeling aan 4 ohm ) kan zijn ei duidelijk beter kwijt aan de totem wind getuige het laag dat in kwantiteit hetzelfde is als de bryston maar duidelijk strakker, punchier word weergegeven.
Ook de ruimtelijke afbeelding heeft een paar stappen gemaakt in zowel diepte als breedte alsook het uitsterven van klanken in die ruimte.

De versterker gaat na de opgegeven opwarmperiode van 45min beduidend losser spelen en alles staat dan rotsvast in het geluidsbeeld waardoor een gevoel van volledige controle ontstaat.

Door een hardstenen tegel onder de versterker te leggen werd het voorgaande nog een fractie beter waarbij vooral het laag nog verder profiteerde.

Zeer content dus met deze ook nog eens zeer mooie versterker met zijn RVS gefreesde superdikke frontplaat en de centraal gesitueerde amp meter met blauwe verlichting die in tegenstelling tot de berichten van andere pass labs x350.5 bezitters bij
mijn totem winds wel degelijk een fractie beweegt als er flink hard geblazen word.
Veel eigenaren  melden zelfs bij "moeilijke" speakers een minimale of geen beweging van deze meter.

Zolang deze meter stil staat werkt de versterker in pure klasse A (tot 40 watt) en gaat over naar A/B bedrijf als deze beweegt.

Zegt ook iets over de moeilijke belasting die de 4 ohmige winds vormen voor de versterker die 2x 700 watt aan die impedantie kan leveren.

kijk ook eens op mijn youtube kanaal "Mraudiot" waar filmmateriaal is te vinden van de set in verschillende stadia.

Klik op de linkbutton om de set met de pass labs in een spiderrack te bekijken, een reactie toe te voegen of je te abonneren op het kanaal