Magnepan


Ondanks dat de Usher BE-718 speakers de sterren van de hemel speelden had ik de Master three nog steeds in bezit en terwijl deze te koop aangeboden stonden viel mijn oog op een set Magnepan MG-1.6QR die voor een redelijke prijs niet gek ver hier vandaan te koop werden aangeboden.

De verkoper had wel zin in een ruil met de Master speakers en de deal was met gesloten beurs snel rond.

De eigenaar van de Magnepans zat midden in een verbouwing van zijn woonkamer en wilde vanwege de omvang van de magnepans iets kleiners.

Eenmaal de set Magnepan in bezit kon ik nu naar hartenlust wisselen met de Ushers en experimenteren met de verschillen tussen membraan weergevers en conusspeakers.

 

 

                        De stukjes vd Hul d352 als draadbrugjes

                    Hier goed te zien zijn de ribbon hoogweergevers

Omdat de Magnepans net zo hard aan achterzijde als aan de voorkant afstralen is het belangrijk dat ze genoeg vrij zijn van muren en eerste reflectiepunten.

Tevens komt de toe-in nogal kritisch en maakt het heel wat uit of de hoog ribbons aan binnen of buitenkant gepositioneerd zijn.

Word echter aan al deze punten voldaan ( wat in deze ruimte dus niet bepaald goed gaat ) dan krijg je daar een zeer royaal en natuurgetrouw geluidsbeeld voor terug.

Open en luchtig waardoor zeer geschikt voor jazz, klein orkestraal en akoestische muziek.

Voor de meer dynamische beleving is de Usher weer beter geschikt.

                                                                        De set zoals die destijds was met de Ushers en de Magnepans

Geef ze de ruimte en ze spelen de sterren van de hemel.

Ondersteuning door een goede subwoofer ( snelheid is belangrijk ) is wel echt een must vanwege het ontbreken van druk en dynamische "grote".

Hoewel geen moeilijke belasting voor de versterker knapt het geluid volgens de reviews zienderogen ( horendeoren ) op van een amp die veel stroom kan leveren.

Aangesloten op de Bryston 4B-SST kwamen ze daarvan niets te kort en ondanks de merkbare verbetering die geboekt werd door het verwijderen van de standaard stalen draadbruggen voor stukjes verzilverd draad en het vervangen van de standaard glaszekeringen door hifituning zekeringen, kreeg ik ze niet helemaal goed aan de praat.

Weer een stapje dichterbij werd bewaarheid door de inruil van de Siltech SQ-110 G5 kabels voor de Crystal cable Ultra xlr interconnects.

Tja,.... toch niet de minste die Siltech zou je zeggen, maar dit....

De uitspraak "Erg mooi" zou een understatement zijn voor deze grandioze kabel.

Zeer detailrijk, beheerst en ruimtelijk zijn een paar superlatieven die te kort doen aan de kwalitiet ervan.

                                                                          de Crystal cable Ultra xlr

Met het voor de geest halen van de in de voorbijgaande jaren gepleegde aan en verkopen, switches van en naar, ruilingen met dit en dat, geprobeerd zo secuur als mogelijk deze site in beeld en text te brengen.

Daarbij heb ik overigens diverse foto's van het internet gebruikt omdat die van de eigen apparatuur soms niet voorhanden is.

Des te leuker is het dan om bij het zoeken op een eigen gepubliceerde foto van destijds te stuiten die schijnbaar ook weer door iemand anders is gebruikt.

Al met al heb ik bepaalde zaken buiten beschouwing gelaten om enig  overzicht in het verloop te kunnen garanderen.

Zo heb ik in de tijd dat ik een Musical fidelity phono pre had ook nog een hoofdtelefoon versterker van hetzelfde merk gehad met een Grado SR 225 hoofdtelefoon.

Hiervoor had ik i.p.v de standaard muuradapter een aparte voeding gebouwd met een overgedimensioneerde ringkerntrafo.

Het leuke was dat er naar hartenlust geëxperimenteerd kon worden met deze Musical fidelity X-can en de 2 interne standaard philips/Jan e88cc buisjes die al snel werden vervangen door Siemens e88cc.

E.e.a werd verbonden met M.I.T terminator 2 interlinks.

Later werd een Musical fidelity V8P aangeschaft met een sennheiser HD-600 die net als de HD-580 die ik eerder had, ook bijzonder goed klonk.

                               De Musical fidelity X-can V8P

                                      de overbemeten voeding.

                 De Sennheiser HD-600 met de X-can V2 en voeding

 

 

Een oud Elro alarmkastje dat ik nog had liggen bood uitkomst bij de bouw van een stevige voeding voor de X-can.

 

De frontplaat ( met verzonken schakelaar ) werd vervaardigd uit hout en de handles van keukenonderdelen waardoor de voeding een Mark Levinson look kreeg.

Ook bandrecorders hebben de revue gepasseerd vanwege de roomzachte analoge sound die hier uit kan komen.

De Akai gx-255 en Revox A-77 waren leuke recorders maar het toppunt van die periode was het bezit van 2 Revox b77 recorders tegelijk, machtig mooi en imposant om te zien EN om te horen.

Deze werden weer opgevolgd door een Akai GX-625 die uiteindelijk ook het veld heeft moeten ruimen.

Als ik zie wat er voor deze machines heden ten dage word gevraagd had ik hem beter even kunnen bewaren...

Een Teac X-10 heeft hier nog het langst gestaan maar werd uiteindelijk ook weer verkocht om andere spullen te financieren.

 

Revox B-77 2 van die dingen naast elkaar

wow.... prachtig mooi !

De Akai GX-625 met digitale bandteller en de kijharde glas ferriet koppen

                              Teac X-10

kijk ook eens op mijn youtube kanaal "Mraudiot" waar filmmateriaal is te vinden van de set in verschillende stadia.

Klik op de linkbutton om te kijken, een reactie toe te voegen of je te abonneren op het kanaal


Bij het struinen op de gebruikelijke verkoopkanalen viel mijn oog op een mooie set Nordost Tyr luidsprekerkabels.

Deze net onder en in sommige gevallen betere Tyr valt net onder de absolute top van Nordost, de Valhalla ( tegenwoordig Odin )

De prijs was al aantrekkelijk maar na een tijdje virtuele handjeklapperij met de vriendelijke verkoper, een zeer goede deal gesloten.

De locatie was ook nog eens niet te gek ver weg dus na visuele inspectie meegenomen.

Wow,... ook weer zo'n enorme stap t.o.v de opzich zeer goed klinkende Nordost Red Dawn Leif.

De Tyr laat echt alles op zijn plek vallen en de angst die er op voorhand wel was voor enige scherpte/dunheid/fletsheid bleek echt totaal afwezig wat hem daarom volgens sommigen boven de Valhalla positioneerd die dat soms wel heeft.

Weer een rijtje superlatieven hier neerzetten word een beetje vervelend maar zijn wel van toepassing op deze geweldige kabels.

 

           de Nordost Tyr speakercable                                                                                    afmontage met de holle bananen

De overgebleven Nordost Red Dawn Leif speakerkabels bleken ondanks verwoede pogingen niet makkelijk verkoopbaar totdat ik een set Crystal Cable Reference XLR te koop zag staan en de verkoper een ruil aangeboden had.

Deze stemde daar mee in en de Reference XLR mocht plaats nemen tussen voor en eindversterker.

Buiten het gemak dat deze kabels hebben ( flinterdun en soepel ) is de geluidskwaliteit ook echt bijzonder.

Ik heb echt al van alles gehad aan kabelerij maar de Crystal Cables van Gabi van der Kley ( Siltech ) zijn echt bijzonder.

De kabels worden aangeprijsd als een sierraad en juwelenketting vanwege hun dunne voorkomen, en misschien komt het doordat je het idee hebt dat zo'n dunne veter nooit goed KAN klinken, maar het zal me worst zijn hoe ze eruit zien, ze klinken echt bijzonder goed.

                              Crystal Cable Reference XLR

                                        Crystal Cable jewelery